Design

3Novices:Fraher & Findlay adds wildflower-topped extension to London house

The Courtyard House by Fraher & Findlay

Fraher & Findlay has built a wildflower-topped rear extension, a glass-walled courtyard and a loft extension for a 20th-century house in London.

Architecture studio Fraher & Findlay‘s design for The Courtyard House draws on the history of its south west London conservation area site.

The Courtyard House by Fraher & Findlay

In the 19th century it would have been occupied by orchards and gardens famous for their produce.

The rear extension reads as two distinct brick cubes, the higher housing the kitchen and the lower a garden-facing snug.

The Courtyard House by Fraher & Findlay

The wildflower gardens on top of The Courtyard House’s extension are designed to be another garden space to look out over from the first floor bedroom.

“To avoid a full-width rear extension, the design breaks up the rear massing of the building,” said the practice.

“Stepping the extension down into the garden to soften the level change that was problematic for the existing house.”

The Courtyard House by Fraher & Findlay

A wrap-around roof light in the kitchen block enhances the feeling of a connection to the garden, and new, high-level picture windows in the living space frame views of the lower extension’s wildflower roof.

A glazed courtyard has been built at the rear of the large ground-floor living space to maximise the connection between the garden and the interiors of the home.

The Courtyard House by Fraher & Findlay

The courtyard also brings light and natural ventilation deep into the plan, and creates a sheltered outdoor place to sit.

The loft extension houses two additional bedrooms and is accessed via an extension of the home’s original arts and crafts staircase.

The Courtyard House by Fraher & Findlay

All of the new areas reference the original finishes of the arts and crafts home, with timber finishes and brass detailing.

The Courtyard House’s extensions are distinct by their smooth concrete floors and black metal window frames.

The Courtyard House by Fraher & Findlay

Fraher Architects was founded in 2009 by Joe and Lizzie Webster, and in 2018 joined forces with Findlay construction to become Fraher & Findlay.

The practice have previously worked on numerous London home extensions, including the black metal-clad Signal House, and an extension built using zig-zagging courses of black bricks.

Photography us by Adam Scott.

The post Fraher & Findlay adds wildflower-topped extension to London house appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/30NQYtA
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:Qiang Huang makes furniture to incorporate salvaged parts from shared bicycles

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

Central Saint Martins graduate Qiang Huang has created a range of unfinished furniture bases that need to be completed by adding components from discarded shared bikes.

Named Bike Scavengers, Huang‘s furniture is designed to be used by an association that would encourage participants to disassemble bikes left on the street and transform the salvaged parts into usable products.

The association would provide unfinished elements that would require different bike components to create items of furniture including a bench, a stool, a trolley and a lamp.

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

She developed the system to tackle the huge amount of waste that is likely to result from these discarded bikes by proposing a system for salvaging and reusing components to create statement furniture.

Huang’s project is a response to the explosion of cycle-sharing schemes in urban centres around the world. In China alone around 20 million shared bikes are currently operated by more than 60 companies.

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

“At the heart of the project is a critique of the environmental detriment caused by bike-sharing schemes in their operations and unregulated growth in China,” said Huang.

“Presenting what a bike-made product looks like gives an opportunity to our users to be upcycling practitioners and to take social responsibility.”

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

The collection includes a Bench of Saddles featuring a metal frame with rows of vertical fixings for attaching 36 discarded saddles. The interlocking saddles form a single seating surface with a repetitive pattern that the designer said “refers to the over-production of shared bikes”.

Other items include lamps made from salvaged mudguards, a stool featuring six saddles attached to a stem-like base, and a kitchen trolley created by fixing bike baskets to a simple frame with wheels.

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

“These products could not only be functional commodities but also provocative pieces reminding people how bike sharing affected us and in what way we could protect our living environment and future,” the designer suggested.

Huang added that an important part of the project would involve overcoming the negative connotations of the word “scavenger” and instead celebrating the work of people who perform the role of repurposing these overproduced and disused bikes.

Qiang Huang's Bike Scavengers furniture is made from salvaged shared bicycles

Chinese bike-sharing company Mobike recently announced plans to withdraw its fleet of dockless bikes from Manchester, England, following unsustainable levels of theft and vandalism.

The same company has also developed an electric version of its signature orange bicycle, and French company Zoov has also developed a system of electric sharing bikes that lock together.

The post Qiang Huang makes furniture to incorporate salvaged parts from shared bicycles appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/32QqhXk
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:Take a tour of Latin America via our Pinterest boards

This week on our Pinterest account we’re showcasing the architecture of Latin America, including projects in Chile, Brazil and Mexico.

Open the Pinterest app on your phone, tap the camera icon and scan the Pincode below to explore Dezeen’s feed.

The post Take a tour of Latin America via our Pinterest boards appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/2YirzL6
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:Yakusha Design applies dark tones throughout its Kiev offices

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Mottled grey walls meet black-brick partitions to form the monochromatic interiors of Yakusha Design’s self-designed office and showroom in Kiev, Ukraine.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Named Ya Vsesvit, the office accommodates Yakusha Design‘s own studio, a showroom and an 80-seat lecture room for events.

The studio is lead by Ukranian architect and designer Victoriya Yakusha, who wanted to create a space where different “design-minded” individuals within the company could work under one roof, encouraging the potential for collaboration.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

“The space is created for architects, fashion designers, visualizers, stylists, photographers and copywriters – anyone who hunts for inspiration,” explained Yakusha.

“[Ya Vsesvit] also means ‘I’m the universe’ in Ukrainian, so the interior is built on the idea of combining.”

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Yakusha herself comes from a multi-disciplinary background. As well as running her own design studio, she heads up Faina – a furniture brand that makes pieces out of traditional materials from her native country like clay, wood, willow and flax.

The brand will also be based out of Ya Vsesvit.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

When it came to developing the interiors, Yakusha Design opted for a largely monochromatic colour scheme.

Several partitions made from jet-black bricks appear throughout the space, contrasting against the surrounding structural walls which have been roughly rendered with grey clay.

Black-framed panels of glazing close off the main meeting room and a couple of small offices. One of them is centred by a chunky desk crafted from a single block of sandstone.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Decorative ornaments and furnishings in Ya Vsesvit are largely designed by Faina, allowing the space to double-up as a showroom for Yakusha.

Items include the brand’s tapering Trembita vase, which takes its name from a traditional Ukranian wind instrument, and its organically-shaped Ztista chairs which are punctuated with holes.

Faina’s huge woven Strikha lamp has also been suspended over a work table, which takes cues from the straw roofs of Ukranian huts.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Shiny foil-effect seating poufs and large wall mirrors have also been dotted around. Metal shelving has then been integrated into the walls to keep work areas clutter-free.

“The biggest aim in this project was to stay honest, to create a design that’s able to live in the future and not only one or two years, as all trends do,” added the studio.

Ya Vsesvit by Yakusha Design

Ya Vsesvit is longlisted in this year’s Dezeen Awards in the Small Workspace Interior category. It will compete head-to-head against projects like The Wing Dumbo, which is decked out with colourful furnishings, and Space10’s head office, which has a flexible floor plan divided by mobile partitions.

Photography is by Mikey Estrada.

The post Yakusha Design applies dark tones throughout its Kiev offices appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/2O6uD9f
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:Ivy Studio models Montreal dry cleaners on a Parisian apartment

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Ivy Studio has used moulding, brass lights and herringbone floors to make this dry cleaning shop in Montreal evocative of a European residence.

Les Nettoyeurs White’s dry cleaners is located in Montreal’s residential Saint-Henri neighbourhood.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Local firm Ivy Studio transformed an 800-square-foot (74-square-metre) commercial space with the aim to create the “cosy” Les Nettoyeurs White’s dry cleaners.

Details such as the plethora of mouldings that the studio applied across the walls are intended to make the high space feel more intimate. “The exaggerated existing ceiling height presented the principal challenge in creating a cosy ambience,” said Ivy Studio.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Other elements that are more akin to homes are large brass light fixtures designed by local studio Lambert et Fils and tan-hued handmade terracotta tiles line the floors in a herringbone style.

“Inspired by traditional Parisian apartments, the space has a classical and elegant atmosphere portrayed through extensive moulding details, graceful volumes and noble materials,” said Ivy Studio.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Large windows front the store, bringing in plenty of natural light, and framing views of the service counter. This volume clad in black marble and features a white grain across its front, picking up on the hues that dominate the shop.

An L-shaped rod next to the volume accommodates clothes on racks for cleaning. Other details include built-in storage and a nook in the wall for displaying products for purchase. It is designed like a library and accented with a custom sliding ladder.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Completing the minimal decor are a series of lowered lighting globes that hang down from the ceiling.

A frosted glass wall in the rear conceals the in-house operations, such as the movement of clothes on a hidden conveyor.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Ivy Studio has also designed the factory for the White’s dry cleaning company, which is located in a different part of the city.

This space similarly features a monochrome palette with a minimal and industrial feel, including black washers, sinks, racks and work stations. White floors and white walls complete the stark aesthetic.

Les Nettoyeur White's by Ivy Studio

Ivy Studio is led by architects Gabrielle Rousseau and Philip Staszeksi in Montreal. Other projects by the firm are a grungy, tropical restaurant and a stark white boutique, both in the city.

Other laundromats include a light-filled spot in Brooklyn with a lofted coffee shop and a tiled outpost complete with a hair salon in Ghent.

Photography is by Annie Farfad.

The post Ivy Studio models Montreal dry cleaners on a Parisian apartment appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/2LyPkZi
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:The Very Many creates Pillar of Dreams pavilion in Charlotte

Pillar of Dreams by The Very Many

New York design studio The Very Many has built a white orbed pavilion in Charlotte, North Carolina with bulbs shaded soft blue and pink inside.

Pillar of Dreams is a 26-foot-high (eight-metre) structure made from two layers of thin aluminium, perforated and layered on top of each other to create a single bulbous form.

The Very Many designed the project as a “cloud-like formation” that hovers in a grassy plaza at the Valerie C Woodard Center in Charlotte.

Pillar of Dreams by The Very Many

Pillar of Dreams is made from nine hollow legs that support a mass of differently sized globes that merge together.

The orbs appear to be “filled with air,” but instead are created with a continuous structural skin of three-millimetre aluminium that is 36,089 feet (11,000 meters) long.

“They appear to float like balloons,” said the studio.

Pillar of Dreams by The Very Many

Visitors can access the structure from sidewalks that cut across the property and pass through the design, allowing people to walk up underneath the pale shell.

It is coloured white outside and features a gradient of sky blue and soft peach and pink hues inside.

Pillar of Dreams by The Very Many

“From a distance, the structure strikes a soft tone, but the viewer can still register the pulsing glow of the gradient within,” said The Very Many.

“The intensity of colour grows as one nears the pavilion and finally envelopes the viewer upon entry.”

Pillar of Dreams by The Very Many

Various computational patterns are punched across the two thin aluminium kins, which form an intricate design when layered on top of each other.

The skins become thinner and more open with its perforations, “like bubblegum blown just to the point of popping” as the volumes swell up top.

Pillar of Dreams by The Very Many

Where the orbs merge, the perforations become more densely packed, lending structural integrity.

“As they come together at seams and make their way to the ground, they find alignment as linear stripes,” the studio explained.

Pillar of Dreams by The Very Many

Inside, sunlight is filtered in geometric patterns and shadows are cast. The structure offers relief from the strong North Carolina sun in summer months.

Seating areas are incorporated within the legs of the volume, revealing contrasting hues of pink and blue.

Pillar of Dreams by The Very Many

Pillar of Dreams measures 23 feet (seven metres) wide and 43 feet (13 metres) deep, and is an original work commissioned by Mecklenburg County, North Carolina, in partnership with the City of Charlotte/Mecklenburg Public Art Commission and Arts and Science Council.

Other projects in nearby include a grey two-storey home and a linear monochrome residence, both by In Situ Studio.

Founded in 2004 by New York architect Marc Fornes, The Very Many is an art and architecture studio specialising in digital fabrication and computational design.

Among its other projects are a similarly perforated aluminium structure in Texas coloured orange and blue and white coral-like installation in Orlando, Florida.

Photography is by NAARO.

The post The Very Many creates Pillar of Dreams pavilion in Charlotte appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/2Y0LEBD
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard
Design

3Novices:Urko Sanchez Architects builds miniature walled city for orphans

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

Urko Sanchez Architects has designed a concrete compound in Djibouti for the charity SOS Children’s Villages International as a home for vulnerable children.

The project, which completed in 2014, has been nominated for the 2019 Aga Khan Award for Architecture

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

Urko Sanchez Architects, who are based in Nairobi and Madrid, referenced the traditional typology of a walled medina quarter found in many North African cities.

With its open spaces and maze-like network of streets the SOS Children’s Village is designed to foster a sense of community for the orphaned and in-need children who live there.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

“The compound is a walled quarter, providing intimacy, a sense of community and security, well-adapted to the social and environmental context,” said the architecture studio.

“Going against the contemporary flow of minimal open space, we made sure every house had an open area that was private enough for it to become an integral part of the home and everyday life”.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

The compound was constructed using a reinforced concrete structure, infilled with precast concrete blocks and coated with a pale Cemcrete finish to help reflect harsh sunlight.

The large cluster of buildings consists of fifteen separate homes, each with room for ten children, along with additional units for staff, services, and a home for the centre’s director.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

Homes are arranged to balance the desire for the creation of private space with the need for security and “organic surveillance” by the SOS staff who look after the children.

To make the place comfortable in an incredibly hot and dry climate, the narrow alleyways between each housing unit have been oriented to create natural ventilation corridors.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

Tall wind-catcher towers ensure the entire compound is well-ventilated.

Each block has also been oriented to make the most of natural air and light, with some sitting together so that the roof of one block creates a terrace for another.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

With no cars, these streets and alleyways are also safe places in which the children can play. Plants were introduced into the design to create a communal greenery that the residents are encouraged to take care of.

“Ultimately, the SOS Children’s Village is a shell to protect life,” said the architecture studio.

SOS Children's Village by Urko Sanchez Architects

Urko Sanchez Architects work across Spain and North Africa, and recently completed an apartment block in Kenya encased in Mashrabiya-style screens.

Earlier this year 20 projects were nominated for the 2019 Aga Khan Award for Architecture here, which aims to “encourage building concepts that successfully address the needs and aspirations of communities in which Muslims have a significant presence”.

Photography is by Javier Callejas.


Project credits:

Collaborators: Estrella de Andrés, John Andrews

The post Urko Sanchez Architects builds miniature walled city for orphans appeared first on Dezeen.

https://ift.tt/2M71zvX
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Standard