Design

3Novices:Dan Brunn renovates Frank Gehry-designed LA house for an illustrator

A Japanese-style reading nook and a sculptural wooden staircase feature in this 1970s Los Angeles house, which has been overhauled by local studio Dan Brunn Architecture to “pay homage” to its original architect Frank Gehry.

Gehry was commissioned to design the residence in the 1970s for art collectors Edwin and Ann Janss, but the couple slightly modified the plans during construction and lost some of his signature details.

The Hide Out by Dan Brunn

Tasked by illustrator James Jean to renovate the 3,600‐square‐foot (334-square-metre) residence for his family, Dan Brunn Architecture took cues from the work of the Pritzker Prize-winning Canadian-American architect.

Called The Hide Out, the residence is completed in a simple material palette of walnut, concrete and glass inspired by Gehry’s work in the 1970s.

The Hide Out by Dan Brunn

The staircase, which features an angular slatted balustrade shifted in different directions, is intended to reference to his overtly sculptural structures. Examples include the Walt Disney Concert HallGuggenheim Museum Bilbao and Fondation Louis Vuitton.

“I took inspiration from current and past Gehry,” studio founder Dan Brunn told Dezeen. “The stair form with its undulating geometry pays homage to works we know Gehry by, such as the Guggenheim or Disney Concert Hall.”

The Hide Out by Dan Brunn

“The construction means and methods reflect more of the handmade nature of where he got his roots,” he continued.

At the top of the stairs on the first floor, Brunn has also created a meditation garden enclosed by glass to realise Gehry’s original intention of creating a greenhouse.

The Hide Out by Dan Brunn

The house is located in Los Angeles’ Sawtelle Japantown, or Little Osaka neighbourhood, known for its Japanese-American cultural and historical significance.

At the back of the ground floor, which Brunn completely stripped back, there is a wooden volume with a sloped roof detailed with a thin strip of light.

The Hide Out by Dan Brunn

Designed as a reference Japanese tea houses, the volumes offers the resident a place for socialising, meditation and musical performances, and is furnished with grey bean bags.

“It’s inspired by a traditional Japanese tea room and made out of walnut wood, matching the stairs,” Brunn said.

The Hide Out by Dan Brunn

Large, sliding glass doors open onto the garden where Jean’s son can play. It is landscaped with traditional Japanese species of bamboo, gingko, and maple, and features a wall for outdoor painting, a concrete bench with wood slats and a bubbling rock fountain.

This space also incorporates a library, which can be used as a guest bedroom, and can be separated from the rest of the ground floor by a pivoting, white doorway.

The Hide Out by Dan Brunn

The kitchen, living room, dining room and Jean’s studio are all arranged around an existing large rectangular skylight, the only architectural detail that was executed from Gehry’s original plan.

The skylight is now covered with fabric to create a diffused lighting, along with LEDs. New windows were also created to bring plenty of natural light into the space.

The Hide Out by Dan Brunn

Interiors are kept simple, like a gallery, in order to accommodate changing art displays. They also hark back to when the Janss’ used the home as a contemporary art hub for parties during the 1970s.

The Hide Out by Dan Brunn

Minimal furnishes, include a charcoal-coloured rug, a sofa with built-in shelving and a pair of black‐and‐tan leather sling chairs that Jean Prouvé designed in 1930.

Gehry ranked at number 34 on Dezeen’s Hot List of the most searched names in architecture and design.

The Hide Out by Dan Brunn

The 88-year-old architect’s recent projects include a masterplan for the revitalisation of the Los Angeles River, which was fiercely criticised by a local landscape architect, and a huge development along LA’s famous Sunset Strip.

Earlier this year, he said he could easily swap his signature style for designs more akin to 20th-century modernism in the future.

Photography is by Brandon Shigeta.

The post Dan Brunn renovates Frank Gehry-designed LA house for an illustrator appeared first on Dezeen.

http://ift.tt/2rluVJv
#3Novices #News #OnlineMedia #Design 3Novices Europe

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s